Algoritmické obchodování – leden – speciální díl

Dnes jen krátce a sice s výsledky algoritmického obchodování za měsíc leden, malou statistikou po půl roce ostrého provozu a novým rozvržením kapitálu.

Nejprve tedy, jak se strategii dařilo v lednovém měsíci. Strategie i přes některé ztráty (na akciích C, CELG, BK, ACN a SBUX) zůstala zisková a vydělala 46USD – tedy 0.46% z investované částky, čímž se nepodařilo dosáhnout cílených 2% měsíčně. Celkový zisk za půl roku provozu s dvojnásobnou pákou tak je 1303USD tedy 13.03% z investovaných 10k USD, což dělá 13.03 / 6 = 2.17% průměrný měsíční zisk. To je nad hranící dvou procent a tak si troufám říci, že z pohledu této strategie byl uplynulý půl rok úspěšný.

A teď.. jaké jsou další plány? V jednom z minulých článků jsem psal, že chci více využít volný kapitál. Rozhodl jsem se proto navýšit původních 10k USD na 45k USD spolu s vyšší pákou 3:1. Strategie tedy bude pracovat s kapitálem 135k USD a podle dosavadních výsledků by měla generovat v průměru 3% měsíčně, tedy 1’350USD . Při takovém skoku je, dle mého, zásadní myslet především na dvě věci:

  • První je, že se obchodovaný kapitál zvýší z původních 20k na 135k což je 6.75x tolik. O tolik narostou i všechny budoucí zisky a ztráty a chvíli tedy bude trvat, než si člověk zvykne na novou cenovou hladinu, ve které se obchody budou pohybovat. Ať se ale obchoduje s jakýmkoli kapitálem, procentuální zisky/ztráty by měly zůstat stejné.
  • Druhým bodem je vysoká páka, která v mém případě říká, že si 66% kapitálu půjčuji od brokera. Ten se však chrání před případnou ztrátou a může mi i uzavřít otevřené pozice, pokud by můj kapitál nepokryl veškeré ztráty. Nechal jsem proto část kapitálu bokem a budu jej používat pro občasné obchodování a také jako peněžní polštář pro řešení problémů.

Jedním z důvodů pro zvýšení páky byl jednoduchý výpočet složeného úročení, kde jsem zkoumal, zda je lepší v delším časovém horizontu měsíčně vkládat do strategie 100% výplaty (v testu mám pro zjednodušení 100k CZK), ale jet jen s dvojnásobnou pákou a nebo vkládat jen třetinu výplaty (zbytek dávat bokem) a použít trojnásobnou páku. V delším časovém horizontu (počítám s třemi lety) mi vychází lépe druhá varianta, protože se vydělá o trochu více peněz a to i přesto, že bude část kapitálu nečinně sedět bokem. Samozřejmě je tu i nevýhoda v podobě vyšší páky, která zvyšuje i případné ztráty a riziko násilného uzavření pozic brokerem, které hrozí především v začátcích, kdy ještě nemusí stačit finanční polštář. Výsledky výpočtů pro ověření jsou zde.

Závěrem chci říci, že důležitým pravidlem při automatickým investování na burze je odepsat investované peníze, aby k nim člověk neměl příliš velkou vazbu. To byla teorie a následující měsíce ukáží, jak vypadá praxe.

7 comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *