VX futures kalendářní spready – reálný obchod – 2.část

Tímto článkem navazuji na předchozí post, ve kterém jsem snad alespoň trochu shrnul základy obchodování kalendářních spreadů na VX futures. A protože  byl minulý článek více teoretický, v tomto se zaměřím naopak na praktickou stránku věci. Sepíšu zde průběh mého reálného obchodu a poučení, která jsem si z něj odnesl.

Je středa 18.4.2018 a po dočtení seriálu o obchodování VX kalendářních spreadů na webu dobretrejdy.com se ze zvědavosti dívám na vixcentral.com, který zobrazuje aktuální (nebo spíše lehce zpožděné) ceny prvních osmi VX futures.

Zde přichází první ponaučení a sice, že se má všechno screenovat. Člověk totiž nikdy neví, kdy se mu to může hodit. Naštěstí vixcentral umí zobrazit i historická data a tak na záložce „Historical prices“ pro datum 18.4. vidíme, že poslední tři VX futures (expirace OCT, NOV, DEC) vytvořily lehčí backwardation.

To samé si zobrazuji v programu Trader Workstation a sice tak, že si do jednoho z watchlistů nahážu jednotlivé spreadové pozice s dobou trvání jeden měsíc. Do políčka s názvem instrumentu zadám „VIX“

… odentruji, zvolím „Futures“, poté „Futures Spreads“

… v okně „Combo Selection“ nastavím dobu trvání (Duration) na 1 měsíc a pak postupně zaznačím jednotlivé spreadové kombinace a potvrdím tlačítkem „Add“

Poté už jen smažu přebytečné informace o cenách jednotlivých VX futures tak, aby zůstaly jen spreadové pozice.

Můj watchlist pro den 18.4. v 15:30 (našeho času) vypadal takto:

Poslední dva spready jsou v mírném backwardation (ceny spreadů jsou záporné), což potvrzuje pohled z vixcentralu.

Říkal jsem si, že za těch 7 měsíců do expirace listopadového futures by se spread NOV/DEC mohl srovnat, a protože ve prospěch hraje i zvyšující se volume na bližších futures a rychlejší rozpad časové složky u bližšího – shortovaného VX futures..

Rozhodl jsem se, že obchod zkusím. Koupil jsem tedy jeden NOV/DEC spread a sice jednoduchým příkazem LIMIT BUY na celý spread s nastavenou cenou -0.08 (6 minut od screenshotu výše se cena pohla a -0.08 bylo tehdy tuším něco mezi ASK a BID). Po chvíli se obchod vykonal a já tak dostal kalendářní spread obsahující -1x NOV a +1x DEC VX futures. Protože jsem nakupoval za zápornou cenu a obchody na VX futures se násobí tísícem, dostal jsem rovnou také příjemných 80 USD (mínus poplatky 2 * 2.31 USD). Má pozice (po drobné chvíli) vypadala takto:

Cena -0.076 je má nákupní a m-0.08 je průměr z posledních zobchodovaných LAST cen u jednotlivých VX futures. Jo a hned jsem šel do mírné ztráty -100 USD (tj ztráta -100 USD + zisk z nákupu 76 USD = plus mínus -25 USD).

V té době jsem si říkal, že pokud je průměrná hodnota spreadu mezi 5. a 6. futures v expiračním pořadí 0.37, tak by jeden spread měl vydělat (0.37 – -0.8) * 1000 = 450 USD. To byl můj pomyslný profit target.

Od té doby se spread postupně zvětšoval a zase zmenšoval až do 26.4.

Kdy jsem přikoupil ještě jednu pozici na ceně -0.06:

Zároveň jsem pro neklid duše přidal sloupec „DAYS“ ukazující počet dní do expirace futures. Řekl jsem si, že se spreadů zbavím, pokud bude expirace příliš blízko. Otázkou pak určitě je, co je to „příliš blízko“? Pro mě to byly plus mínus 3 měsíce, ale jako vždy, záleží na okolnostech. Zároveň se spready už občas začaly dostávat i do zisku.

To vše se opakovalo ještě cca o měsíc později 30. května, kdy jsem dokoupil další dvě pozice za -0,01:

Důvodem k naškálování pro mě bylo contango všude kam se člověk podíval, jen ne na mém spreadu. Proto jsem si říkal, že se ceny musí už brzy srovnat.

Pozice se čtyřmi spready v den 10.6. vypadala takto:

O pár dní později – dne 18.6. – spread vystoupal až na 0.25, což už se blížilo k mým vysněným 0.37.

Odtud plyne další ponaučení – pozice škálovat jak při nakupování, tak při prodávání. A ještě lépe, stanovit si profit targety, které se zadají do platformy již při nákupu. Po dvouch měsících od prvního spreadu mi bylo trochu líto, že mi unikla taková celkem dobrá cena.

Zároveň mi začalo být divné, že se backwardation na tomto spreadu drží tak dlouho, když na ostatních již dávno není a tak jsem spolu s blížící se expirací začal trochu snižovat svůj profit target. Nastavil jsem LIMIT SELL příkaz na hodnotě 0.25 na (tuším) první dva spready s expirací GTC (good till canceled):

A pak to celé nabralo na obrátkách…

Přišel 25. červen, VIX vystřelil vzhůru a časová struktura na nejbližších VX futures přešla do backwardation:

Rozhodl jsem se pozici doplnit o 2 kalendářní spready na OCT/NOV za celých 0 USD (plus poplatky). Nic zvláštního, říkal jsem si.. jenže jsem asi očekával trochu jiný výsledek. Měl jsem 4x NOV/DEC spread a předpokládal jsem, že mi přibude 2x OCT/NOV. Jenže mně se pozice přetavila do 2x NOV/DEC a 2x OCT/DEC – tedy dvouměsíčního spreadu.

V tu chvíli jsem myslel, že jsem idiot a něco jsem špatně nastavil, ale ne.. Dokoupené 2x LONG NOV se totiž jen zkombinovaly s již drženou pozicí 4x SHORT NOV. Dvě listopadové futures se tak vyrušily a vznikl z toho 2x OCT/DEC spread. Chvíli mi fakt trvalo, než jsem to celé pochopil.. (trapas).

Po chvíli jsem ještě přidal 2x NOV/DEC a pak znovu 2x OCT/NOV, takže výsledek byl 4x OCT/DEC a 2x NOV/DEC.

Jenže Trader Workstation to celé ještě zamotal:

Otevřená ztráta -1’630 USD? A OCT/DEC spreadová pozice -4x? Jak? Proč?

Tohle byl pocitově (měřeno množstvím adrenalinu v žilách) zatím můj nejhorší obchod. Netušil jsem, co se stalo a jen jsem zíral na tu ztrátu. Naštěstí má ale i tento příběh happy end.

U NOV/DEC spreadu jsem držel 2 pozice – to je ok. U OCT/DEC spreadu jsem vlastnil -4 pozice, což je taky ok? Vlastně jo – jedná se totiž o revezní kalendářní spread a tak -4x reverse calendar je 4x calendar. Takže teda ok.

Zajímavé je, že pro kalendářní pozice mi TWS dokázalo zobrazit blokovaný margin, pro dvouměsíční reverzní kalendářní spread už ale ne:

No a ta otevřená ztráta? I tohle drama má svůj konec. Protože se bližší (NOV) VX futures shortuje a já ho zrovna uzavřel zpětným nákupem do pozice OCT/NOV, realizoval jsem tak okamžitý profit 1’790 USD (a příjemných 521 USD z 90tky, ale to je zas jiný příběh):

V té době to bylo vážně drama.. Kdybych si tohle předtím někde přečetl, tak by mě to tolik nepřekvapilo, ale já se rozhodl jít na to tou složitější cestou.

V tu chvíli se i změnil můj profit target – na účtě jsem měl realizovaných 1’790 USD a ošklivou červeně zvýrazněnou ztrátu. Mým novým cílem tak bylo postupně vystoupit ze spreadů, jakmile se otevřená ztráta zredukuje na nulu (tj zisk cca 300 USD na jeden spread).

Naštěstí, po těhlech eskapádách už vše šlo celkem hladce.

Dne 28.6. se ještě trochu prohloubil rozdíl mezi spready:

A já dokoupil poslední OCT/NOV spread do výsledného stavu:

Opět se lehce prohloubila otevřená ztráta výměnou za uzavřený profit.

A pak, jak běžel čas.. pozice se začaly zlepšovat:

Screenshot je ze de 15.7., kdy zbývaly již jen 3 měsíce do expirace nejbližšího, říjnového futures. Ze strachu před náhlou korekcí jsem se rozhodl, že pozice postupně uzavířu.

Další den jsem proto prodal 3x OCT/DEC spread na průměrné ceně ((-15.58 + 15.85) + 2 * (-15.475 + 15.785 )) / 3 = 0.29.

To je hluboko pod očekávanou hodnotou 0.37 na jeden měsíc – u dvou měsíčního spreadu by to totiž mělo být více jak dvojnásobek. Blížící se expirace a dlouho trvající backwardation mě ale přesvědčilo, že je lepší pozici uzavřít.

Zde musím ještě připomenout, že jsem do spreadu vstupoval jakoby ve ztrátě -0.365 a tak se tímto obchodem realizovala ztráta 3 * (0.29 – 0.365) * 1000 = -225 USD

Další den, 17.7. jsem uzavřel poslední dvě OCT/DEC pozice na ceně (-2 * 15.37 + 2* 15.72) / 2 = 0.35, což je o chlup lepší jak předešlý den. I tak ale daleko od prvotního předpokladu. Ztráta na tomto obchodu byla 2 * (0.35 – 0.365) * 100 = -3 USD

S uzavřením poslední pozice jsem vyčkával ještě pár dní, jelikož měla vzdálenější expiraci. Nakonec jsem ji ale také uzavřel a dne 7.8. s cenou  -15.222 + 15.37 = 0,148 jsem se zbavil posledního spreadu.

Celkový profit ze všech obchodů tak činil 1’840 USD mínus poplatky 78.54 USD, jak je vidět na finálním výpisu:

Tím jsem uzavřel můj první a zatím i poslední obchod na VX futures, protože od té doby zatím nebyly žádné další příležitosti.

Když se dnes, po více něž měsíci od uzavření poslední pozice, kouknu na vixcentral, tak NOV/DEC se stále drží na své původní hodnotě:

A tak jsem docela rád, že jsem pozici uzavřel. A to i přesto, že původního profit target byl minimálně 6 * 450 = 2’700 USD a já ho naplnil jen z cca 1840 / 2700 * 100 = 68%.

Trochu mě ale zklamal ten průběh.. očekával jsem, že celý obchod bude rychlejší a hladší. Předpokládám ale, že se v turbulencích na začátku roku lidé zajišťovali pomocí OTM opcí na SPY s expirací kolem listopadu/prosince a tím pohli s cenami VIX futures, které teď pro oba měsíce setrvávají na stejných hodnotách (pokud někdo máte lepší teorii, sem s ní prosím).

Zároveň vidím riziko v možné korekci, díky které by se spready propadly ještě níže a tím by prohloubily možnou ztrátu. Na druhou stranu se mi ale líbí vzdálenější expirace, za kterou se případné krize mohou přenést. Také bylo vidět, že se pozice příliš nemění ze dne na den. Tedy alespon většinou. Tenhle styl obchodování mi tak přijde o trochu klidnější než třeba u akcií.

Jak jsem již zmínil, celé to byl můj první reálný obchod na VX futures a tak jsem určitě přehlédl spoustu příležitostí, jak profit navýšit nebo ještě lépe, jak se zajistit proti případnému propadu. Budu proto rád za jakékoli podněty nebo dotazy, které mi a třeba i dalším pomohou zas o trochu více si rozšířit znalosti z obchodování.

A co zde určitě nesmí chybět je poděkování dobrým trejdům za perfektní materiály pro studium.. Takže děkuji :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *