Robert T. Kiyosaki – Bohatý táta, chudý táta

Muselo na ni jednou dojít. Stalo se tak relativně brzy a jsem za to rád! Musím si totiž šáhnout na svědomí a přiznat si, že obsah knihy je přesně můj případ! Popisuje, jak jsou lidé uvězněni ve svém krysím závodě, kde běhají dokolečka za vidinou lepšího života, který ne a ne mít na dosah. Kiyosaki se ve své knize věnuje tomu, jak se z tohoto kola osvobodit, stát se bohatým a především také svobodným člověkem.

Bohatý táta chudý tátaNejprve ale jedna pasáž, která mě fakt dostala. Píše se v ní, že v dřívějších dobách byli bohatí plantážníci. Pak přišla válka a zbohatli majitelé továren. Nyní nastává éra, kdy jsou bohatí ti, kteří mají informace. Tak ty kráso! Kniha vyšla v roce 2000 a už tehdy bylo předpovězeno to, co je dnes – po 14ti letech – na denním pořádku. Facebook a jeho sociální analýzy, nákupní modely obchodních řetězců, google a jeho ohromná databáze informacíh. Kdybych si knihu přečetl když vyšla, zamyslel se nad obsahem a uvěřil tomu… Už za tuto předpověď má můj obdiv.

Celá kniha je vlastně taková autobiografie Kiyosakiho života. Od mládí, kdy se zeptal otce jeho nejlepšího kamaráda, zda by ho učil jak zbohatnout, přes jeho sbírání zkušeností ve válce ve Vietnamu, práci prodavače v Xeroxu až po dobu, kdy zbohatl prodejem nemovitostí.

Hlavní myšlenkou celé knihy je přitom rozdíl dvou světů. Jeden – předkládán jeho pravým otcem. Ten vidí práci jako nutný zdroj financí a myslí si, že pokud chce více peněz, musí více pracovat. A pak je tu druhý pohled – „bohatého táty“ – který zas vidí práci jako něco, s čím si může zajistit pasivní příjem. Pro větší bohatství je zde naopak potřeba pracovat chytřeji.

Knihu musím doporučit všem, kteří mají chuť rozšířit si povědomí o životních možnostech. Člověk je vychováván svým okolím k nějakému obrazu (říká se, že je každý mixem svých 5ti nejbližších přátel). Často si tak ani neuvědomí, že mimo tento náš svět leží mnohem širší neprobádaná oblast plná možností, o kterých se nám ani nesnilo. Mimo to člověk dostane také základní finanční povědomí, s kterým může začít pracovat.

1 comment

  1. Taky jsem cca pře půl rokem tuto knihu četl. A pro mě byla největší otázka k zamyšlení byla kolik člověk nakupuje pasiv/aktiv. Před tím mě nad tímhle nenapadlo přemýšlet. Co vlastně je pro mě pasivum a co aktivum.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *