10+ aplikací pro cestovatele

Za poslední dva roky jsem se pustil do cestování, jako nikdy předtím. Z části to bude z lítosti, že jsem předtím nikdy pořádně necestoval a z části také kvůli pocitu, že mi cestování vnáší do života nové zkušenosti a také trochu té šťávy. Na cestách jsem si navykl používat nejrůznější aplikace, které mi celé to cestování ulehčují a dávají mi pocit, že žádné neznámé místo pro mě nebude zas až tak neznámé. Pro ostatní cestovatele (ale i na připomenutí pro sebe) jsem zde vytvořil seznam těch mnou nejpoužívanějších.

Posvítil jsem si na mnou nejčastěji používané cestovatelské aplikace..

Ještě malý disclaimer než začnu. Celý tento článek je jedna rychlá a spontánní akce, takže už teď tuším, že neprojde žádnou velkou korekturou. Proto více než na formu hleďte na obsah a pokud se Vám bude líbit nebo v něm najdete nějakou chybku – dejte mi o tom vědět třeba v komentářích ;-).

Ale teď už k samotným aplikacím. Celé cestování z pohledu výdajů se dá rozdělit do 4 skupin – jsou to výdaje na cestu, ubytování, jídlo a pak všechno ostatní (zábava, průsery, …). Cestovatelské aplikace jsem proto  rozdělil podobně na aplikace pro hledání dopravy, ubytování a pak vše ostatní.

 

Aplikace pro přepravu
Často řeším, že se chci někam přesunout, ale nevím jak ani kdy a čím. Pro tyto účely jsem si navykl používat tyto aplikace:

Rome2rio
Rome2Rio je webová aplikace, která dokáže zobrazit možné způsoby přepravy z bodu A do bodu B. Kromě možných alternativ (loď, vlak, bus, ..) ukáže i jízdní řády, přibližnou cenu a odkazy na dopravce, u kterých lze zakoupit jízdenky. Data na webu nejsou vždy přesná, dávají mi ale přehled, jaké způsoby přepravy můžu při cestě využít. (Viz například zde – plánovaná cesta z Prahy do Chorvatska se zastávkou v Itálii)

Maps.google.com (nebo mobilní aplikace Maps)
Z map aplikací jsem si navykl používat nejvíce Mapy od Google. Nejen, že dokážou uložit vybrané oblasti přímo do telefonu (Menu -> Offline areas), takže pak nepotřebujete přístup k internetu, umí ale i zobrazit časové odhady příjezdu/příchodu, vyhledávát v jízdních řádech a mají i jakousi podobu navigace.
Z alternativ jsou tu pak offline mapy od seznamu, maps.me nebo jakékoliv offline mobilní mapy pro konkrétní města (např. pro Barcelonu je tu například tato)

Letecké vyhledávače Azair, Kiwi (alias Skypicker)
Při hledání letenk po Evropě používám především Azair nebo Kiwi (po staru Skypicker). Kromě vyhledávání z/do více míst mi vyhovuje především možnost výběru flexibilního data odletu, kdy si tak zvolím nejlevnější letenku v průběhu týdne a tím i ušetřím nějaké peníze.
Dalšími vyhledávači jsou pak: Skyscanner nebo třeba Momondo.

Blablacar
Ve zkratce – portál nabízející spolujízdu (jako byl jízdomat). Pokud má někdo stejnou cestu jako vy a zároveň má místo v autě, můžete se spojit a tím tak oba ušetřit za cestu.
Alternativou ke spolujízdě může být samotné stopování, k čemuž asi nejvíce informací (a dokonce i míst, která jsou ke stopování nejvhodnější) najdete na HItchWiki.

 

Aplikace na ubytování

HostelWorld
Pokud cestujete sami, můžete mrknout na nabízené hostely ve vaší destinaci. Ceny závisí na konkrétním místě, ale pomocí filteru a mapy si můžete vybrat ten, co Vám nejvíce sedne.

Airbnb (btw 460Kč kredit na první cestu zde ;-))
Pokud naopak jedete ve více lidech nebo na delší dobu, vyjde často levněji pronájem pokoje nebo rovnou i celého bytu přes Airbnb. Při pronájmu na delší dobu se dá i domluvit na celkem zajímavé slevě (třeba až 20%), čímž se zas dá ušetřit trochu peněz na další aktivity.

Agoda / Hotels / Booking
Vyhledávače na hotely.. (pro mě jsou tyhle protály většinou plánem B, pokud selžou predchozí možnosti).

Sleeping in the airport
Pro mě osobně celkem nová věc. Jedná se o wiki stránku s popisem letišť, jejich vybavení a informacemi, jako je doprava z/na letiště, nejlepší místa na spaní, otevírací doba a spousta dalšího. Takže například v poslední době jsem řešil letiště v Miláně (Malpense) viz info zde.

Pro lowcost cestování je tu pak ještě couchsurfing, což je server, na kterém lidé nabízí nevyužité místo u nich doma a cestovatelé u nich pak po předchozí domluvě můžou přespat.

 

A vše ostatatní (avšak neméně důležité)

Numbeo
Srovnávač cen v různých městech všude po světě. Pomocí této aplikace vím, jak si naplánovat finance na jídlo tak, abych v místě, kam cestuji, nezemřel hlady. Opět příklad – srovnání cen v Barceloně oproti Praze.

Wifimap
Mobilní aplikace s (komunitou vytvářeným) seznamem wifi síti všude po světě. Ne vždy sítě a jejich hesla fungují, i tak mi ale tato aplikace dodává alespoň trochu pocit, že v neznámém městě nebudu úplně odříznut od zdroje informací.

Whatsapp
Opět mobilní aplikace, která kromě psaní (klidně i skupinových) zpráv dalším lidem umožňuje také volání, posílání fotek, hlasových zpráv a pak i vaší polohy na mapě.

Settle up
Mobilní aplikace, ve které si s přáteli můžete vytvořit sdílený dlužníček a zaznamenávat tam všechny vaše výdaje. Aplikace vám pak spočítá, kdo kolik a za co platil, ukáže vám historii plateb a na konci i rozpočte, kdo komu kolik dluží.

Wikitravel
Web, který obsahuje nejrůznější informace ke státům všude po světě. Přecejen je dobré alespoň něco málo vědět o místě, kam má člověk zrovna namířeno.

Yr.no
Prostě předpověď počasí..

Když na to teď koukám, tak těch tipů bylo mnohem více než slibovaných deset.. Kdybyste měli tip na další appku, kterou při cestování nelze opomenout.. podělte se o ni v komentářich ;-).

5 comments

  1. Pěkný seznam. Já na letenky používám Kayak a všechny rezervace mám pohromadě v TripIt. Stačí vždy přeposlat email s letenkou nebo rezervací ubytování a za pár minut se to objeví v aplikaci.

    Při cestování v ČR na dvou kolech se hodí aplikace iRadar CZ.

  2. Super shrnutí, díky. Za sebe ještě používám booking, občas tam lze na poslední chvíli sehnat ubytování za hubičku. Objednávám 1-2 hodiny před nástupem a vždy jsem narazil na nějakou last minute nabídku

  3. Ahoj,dobrý seznam,aplikaci na WiFi site jistě vyzkouším.

    Za sebe doplním appku OsmAnd, ta nabízí zdarma stažení openstreet map, které jsou výborné na různé hikovani. Existuje i placený plugin (asi za 2USD), který do mapy zakreslí navic vrstevnice.

    Z webu wikiloc.com pak lze stáhnout různé hikovaci trasy v GPX a importovat do OsmAnd.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *