Algoritmické obchodování – srpen

Jo, kdyby se takhle dařilo každý měsíc, to by bylo žůžo labůžo.. Aneb je tu další report z algoritmického obchodování, tentokrát za měsíc srpen.

Znova se ukázalo, že tohle obchodování nejde dělat s horkou hlavou. Kdyby člověk vypínal strategii hned po prvních ztrátách, mohl by propásnout i následující zisková období a tak je potřeba být v obchodování (ale i všude jinde) konzistentní. Po turbulencích v minulých měsících byl Srpen totiž téměř perfektním co do úspěšnosti ale i ziskovosti uzavřených obchodů.

Provedlo se celkem 20 obchodů, z nichž pouze jeden (na akcii FOXA) dopadl s menší ztrátou -177 USD. Zbylých 19 obchodů nadělilo pohádkových 4’178 USD a tak je zhodnocení 90tky za minulý měsíc 4’001 USD, tedy 8.89% z původně investovaných 45’000 USD.

Equity křivka za minulý měsíc vypadá takto:

Zde je pak seznam zgrupovaných a jednotlivých obchodů.

Nutno ale poznamenat, že ač ta equity vypadá fakt hezky, je třeba se na ni dívat i z větší dálky. Za letošní rok totiž vypadá takto:

A to už tak hezký pohled není, protože je vidět, že se strategie pořád ještě líže ze ztrát způsobených akcií RTN na konci června. I přes zvýšenou volatilitu a všelijaké fundamenty se ale strategie drží v zisku.

Mimo to, jak se již psalo v diskuzi u minulého reportu, Interactive Brokers zpřísnilo marginové požadavky při obchodování s CFD a tak se může stát, že margin přesáhne reálný kapitál rezervovaný pro obchodování 90tky:

We stress the portfolio by applying a 30% adverse move on the two largest positions

Při nakoupení dvou akcií za celých 157’600 USD by tak blokovaný margin byl 157’600 * 0.6 = 94’560 USD což je více, jak reálný kapitál.

Tyto změny jsou snahou brokerů chránit se před případnou korekcí, a proto nemám v plánu zrovna teď nějak riskovat překračováním marginu, když všichni zavádějí ochranná opatření. Spíše tedy snížím obchodní kapitál a/nebo přejdu na akcie, kde je povolený margin 1:2 a vyšší v případě portfolio marginu.

Ale to se ještě uvidí.. zatím jen redukuji některé mé pozice, abych měl cash na ruce v případě potřeby.

8 comments

  1. Kdyby člověk vypínal strategii hned po prvních ztrátách, mohl by propásnout i následující zisková období a tak je potřeba být v obchodování (ale i všude jinde) konzistentní.

    No jistě, tohle tvrdím léta letoucí. Strategie musí umět se o sebe postarat ;-)

  2. Změna marginu u IB a ostatních brokerů je indikace toho že je něco před náma. Je to ohrana retail investorů před margin cally, podle mě ale zbytečná ptozože až to příde, nikdo z masa a kostí nebude schopen reagovat… v případě crashe je to koncert ALGO + HFT + lavina stop-lossů a margin callů – je to opravdu rychlostí blesku a na všech frontách (nejen akcie). Pojem „everything bubble“ (Mike Maloney) je na místě. Já osobně jsem od 01.09. stáhnul páku na 1:1. Koncem roku stáhnu část obchodovatelného kapitálu jinam. Stříbro se mi jeví jako dobrá investice, zvláště teď před krizí. A dle mého názoru jsme hodně blízko…

    1. Ahoj, ja jen dodam, ze zmena marginu je predevsim ochrana brokeru samotnych.. A pokud CFD umoznuji paku uz jen 1:1.6 tak prejdu na akcie, kde je 1:2. Uz jen z toho duvodu, ze v pripade korekce ustojim vetsi ztratu. Kazdopadne ted posledni dva mesice se v 90tce celkem darilo, tak zas snizim alokovany kapital, zbavim se nekterych investic, abych mel cash na ruce a spise zacnu pracovat na necem dalsim, co v pripade krize a zvysene volatility muze kompenzovat pripadne ztraty z long obchodu. Chtel bych se naucit jak v pripade krize vydelavat .. nez pasivne cekat na to, az se prezene.

        1. Ted zrovna pracuji na dashboardu, co mi bude na jednom miste zobrazovat vsechny veci, co sleduji (vybrane akcie, casovou strukturu VX spreadu, opce, divi) a posilat mi notifikace..
          A pak si zacnu streamovat opcni ceny a vyhodnocovat moznosti arbitraze, jak se pise zde: http://dobretrejdy.com/?p=2295 Predpokladam, ze v dobach korekce se zvedne volatilita a tim se zvysi i pocet prilezitosti na arbitraz, tak bych rad byl pripraveny.

          1. Ahoj, a ale tim padem to nelze obchodovat s CFD, musel bys obchodovat primo akcie = mensi paka, vetsi poplatky.. Nebo mi neco unika ?

          2. Zatim to vidim stejne. Hlavni duvod vidim v automatickem vyruseni opci a akcii pri expiraci. Na druhou stranu, i kdyby doslo k prirazeni -100 akcii a ja drzel +100 CFD, tak by jejich hodnota mela byt stejna, jen ja bych to musel cele manualne uzavrit za poplatky a bid/ask spread. Zaroven mym cilem bude zbavit se pozic co nejdrive, abych nemel uzamkly kapital, kdyz ty penize muzu tocit v dalsich prilezitostech. Takze uvidime..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *