Jaký byl rok 2016 a jaký by mohl být ten příští

Je tu nový rok a všude kolem se hemží články ohlížející se za uplynulým rokem. Je zajímavé podívat se po roce na svůj článek a porovnat, zda se člověku daří lépe jak rok předchozí nebo zda dosahuje svých stanovených cílů. Napravím proto křivdu z minulého roku, kdy jsem žádný takový článek nenapsal a zkusím zde krátce sepsat některé milníky roku 2016.

Velká část mého roku byla ve znamení cestování. Vlastně od konce ledna až do poloviny prosince jsem s přestávkami křižoval svět a bavil se poznáváním nových míst, kultur, jídla a tamější pohody. Navštívil jsem tak Thajsko, Bali, Nusa Penidu, Valencii, Gran Canarii, Itálii, Mnichov, párkrát pak rakouské Alpy a sem tam i něco z České Republiky. Na cestě jsem dohromady strávil více jak 5 měsíců a pochytal tolik slunce, kolik jen bylo možné. V novém roce chci opět cestovat a možná i navštívit některá místa z předchozích let, jako byla Barcelona nebo Zakynthos. Novou myšlenkou pak je plán vydat se do jižní/střední ameriky, k čemuž se už delší dobu učím španělsky. Dále si pak pohrávám i s plánem na spontánní cestu kolem světa.

Z pracovního světa mě potkalo štěstí v neštěstí. Po vyhořelém projektu (s téměř žádnou prodlevou) přišel projekt další, který stojí za to. Krom volnosti a časové flexibility nabízí i dobré zdroje na mé testování P2P portálů a akciových trhů. S tím se pojí i ta trocha minimalismu, kterou jsem vnesl do mého života a snížil tak výdaje za zbytečnosti, zvýšil cashflow a mimo jiné se zbavil i starého harampádí. Velkou část mého majetku jsem spolu s prací zabalil do jedné zelené krosny a není tak problém pracovat například z kavárny, parku nebo třeba z druhé strany světa:

Do budoucna chci více propracovat myšlenku práce venku a spojit ji s houpací sítí a slack linou.

Ohledně investování na P2P portálech, tak zde mám rozjeté investování na Mintosu a Twinu. Původní plán byl, navýšit pozice tak, aby mi portály vydělávaly na nájem (cca 2.5k CZK). S blížícím se koncem intervence však spíše vyčkám a peníze budu zatím investovat buď do českých půjček na Mintosu a nebo úplně někam jinam.

Na akciovém trhu bylo velkým úspěchem spuštění mé první automatické obchodní strategie spolu s dosaženým cílem 2% měsíčně (a to i přes prosincové ztráty). Hodně důležité jsou také nově nabyté zkušenosti z akciového světa, z problémů, které se objevily cestou a pak i zkušenosti z psychické stránky věci a tolik potřebné emoční rovnováhy, kterou musím ještě trochu potrénovat. Neúspěchem pak bylo oslabení diskréčního obchodování, kterému jsem se v první polovině roku věnoval mnohem více a troufám si i říci, že s úspěchem. Dále pak změna v myšlení a (musím si šáhnout na srdce) občas i trochu toho rozhazování a oslabené motivace. Celkově se však rok po investorské stránce vydařil a vydělaný příjem mi pokryl více jak měsíc na kanárských ostrovech. V novém roce chci proto více zapojit dostupný kapitál, navýšit pozice na automatické strategii, více se pustit do opcí a v prvním čtvrtletí také začít testovat další automatické strategie. A aby se neřeklo, tak plácnu i nějaké to zhodnocení – třeba 25%.

Co se týče sportovního světa, tak zde rád vzpomínám na dobu před pár lety, kdy jsem aktivněji běhal. V tomto roce to proto opět oživým a přidám k tomu i více lezení, ferrat, slack liny a prostě trávení více času venku s přáteli.

Z osobní stránky jsem pak poznal spoustu nových úžasných lidí. Přišly ale i některé události, s kterými člověk počítá, nikdy se na ně ale úplně nepřipraví. Loučím se tak s mým dědou a doufám, že mu je lépe tam, kde se právě nachází. Pokud bych si z toho měl něco odnést, tak asi to, že člověk na tomhle světě má jen omezený čas a měl by ho všechen využít na maximum, aby si ten život užil, něco nového se naučil a své zkušenosti pak předal dál. Aby se zbytečně nestresoval a aby byl nápomocný svým blízkým, v čemž mi můj děda byl vždycky vzorem.

Závěrem chci všem popřát, ať se Vám nový rok vydaří a ať si z něj odnesete krásné vzpomínky.

5 comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *