Algoritmické obchodování – březen

 

Po delší době opět přidávám report z automatického obchodování – tentokrát v březnovém měsíci. V poslední době jsem primárně řešil daně, dále jakousi nemoc a pak poslední dny bylo venku až moc hezky na to, abych trávil čas u PC, takže mi trvalo trochu déle, než jsem se k článku dostal.

Teď už ale k reportu. Minule jsem psal, že na úplném začátku měsíce strategie vydělala cca 1’000USD, které bych měl ale správně započítat až v březnovém reportu. Od té doby však téměř vše šlo ve znamení ztrát a tak v celkovém součtu strategie za měsíc březen ztratila 656 USD, což je cca 656 / 135000 * 100 = 0.5% z obchodovaného kapitálu (tedy 1.5% po započtení páky).

Equity křivka za měsíc březen je zde:

Pro jistotu ještě připomínám, že jsem 1.3. vybral 4’000 USD, které strategie vydělala, proto je v grafu hned na začátku takový sešup dolů.

Abych graf očistil (čti adjustoval) o doložení nového nebo výběr starého kapitálu, vytvořil jsem druhý graf, který je zpětně adjustovaný o pohyby na účtě a v porovnání s grafem výše pak vypadá takto:

Jak je zde vidět, od února se zvýšily průměrné zisky (ale i ztráty), což je způsobeno doložením nového kapitálu spolu se zvýšením páky. Všechny pohyby se tak navýšily cca na 7dmi násobek, což ve srovnání s předchozími obchody je vidět i v tomto seznamu březnových obchodů:

Jak píše winpes v jeho březnovém reportu, ztrátové měsíce k obchodování prostě patří a podle testů tento měsíc nebyl nijak výjimečný. Stejně tak těch ztrátových měsíců může přijít i více za sebou, nebo se mohou objevit i větší ztráty. V delším horizontu by se však strategie měla jevit jako zisková.

Závěrem přidávám ještě bonus a sice odkaz na přednášku Petra Ludwiga, ve které se věnuje zvládání selhání, vytrvalosti a dlouhodobé vášni. Kdo se zajímá o osobní rozvoj, tak vřele doporučuji, protože právě vytrvalost je klíčová vlastnost při jakékoli aktivitě. Kdybyste měli také nějaké tipy na zajímavé přednášky, budu rád, když se podělíte.

4 comments

  1. Na přednášky Petra Ludwiga chodím osobně, pak to ještě prolítnu doma online a rozešlu mailem všem, o kom si myslím, že by je to mohlo zajímat. On je neuvěřitelnej člověk a v podstatě dělá spoustu potřebný práce za mě :-))

  2. Už dlouho jste nezveřejnil výsledky v algo obchodování
    Jak jste se popral s výpadkem dat od yahoo?

    1. Zdravim :-) .. na tento vikend jsem si dal za cil clanek doplnit. Cca zitra odpo by tu mel pristat a vsechno tam bude.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *