Algoritmické obchodování – listopad

Rychlé shrnutí listopadu by mohlo vypadat nějak takto: na akciích klid, opce trochu fail, v práci nesoustředěnost a trochu té kryptoměnové chamtivosti. Jo a pak trochu únava. Vlastně trochu víc. No a jako vždy.. více info v článku :-).

Listopad byl prostě zvláštní. V Čechách se začalo ochlazovat a já už tak trochu tradičně utekl někam za sluncem. A tentokrát padla řada na Filipíny, kde jsem si téměř celý měsíc užíval slunce a snad až o 3 hodiny delší dny jak v ČR. To byla ta dobrá věc. O trochu horší už ale bylo těch 30 stupňů, což je na mě už asi moc. Stejně tak jsem si i nenašel to správné a kreativní prostředí, takže sám cítím, že jsem listopad nestrávil v úplně efektivním a aktivním duchu. O horším stravování už ani nemluvě. Takže životní režim za listopad .. -10 bodů.

S Filipínami se pojí i rozdílné časové pásmo. Oproti ČR je tu +7, oproti východnímu pobřeží USA pak +13 hodin. V investičním světě to znamená, že tu obchodní den americké burzy začíná ve 22:30 a končí v 5:00 ráno, což je přesně období, kdy nejsem úplně při vědomí. Díky tomu (a pár dalším okolnostem) jsem neměl moc času ani energie věnovat se opcím ani jiným investicím. Jednou za den jsem zkontroloval výsledky algo tradingu a to je asi tak vše, na co jsem se zmohl. Investiční a vzdělávací performance .. -39 bodů.

Když uz jsme u algo tradingu.. Za měsíc listopad se pomocí 19ti uzavřených pozic navýšil kapitál z napákovaných 103’658 USD na 103’800 USD, což je zisk 142 USD. V procentech oproti fyzicky investovaným 45’000 USD tak zisk za listopad je 142 / 45’000 * 100 = 0.3%, což je rozhodně lepší jak nic :-).

 

Graf vývoje kapitálu je zde:

A jako bonus přikládám i seznam zagregovaných a nezagregovaných obchodů.

Mimo akcie poslední dny pozoruji to rallye, co se děje na trhu s kryptoměnami. Před cca půl rokem jsem nakoupil pár kusů LTC, ETH a BTC s plánem, že prodám polovinu portfolia, jakmile se investice zhodnotí o 100%. Zbytek nechám svému osudu. V průběhu jsem to ale přestal sledovat a až teďka, když se má investice zhodnotila o téměř 300%, jsem si toho začal zase všímat a říkat si, že bych něco měl dělat. Samozřejmě dostávám myšlenky na to, že bych tam ty pěníze přece měl nechat točit déle a „vytřískat“ z toho co nejvíce. Což je v překladu jeden z esenciálních pocitů při invetsování – chamtivost.

Na druhou stranu.. je potřeba být trochu realistický a přiznat si, že zbohatnout jen tak, bez námahy, prostě nejde. Ne fakt ne! A že v tom celém bude nějaký háček. Stejně tak je dobré poslouchat i zkušenosti starších a ostřílenějších jako je třeba zde nebo zde a ač celému projektu kryptoměn fandím, tak si realisticky musím přiznat, že to není aktuálně trh, kde bych v tomto okamžiku chtěl být. V nejbližších dnech proto prodám celé nebo velkou část mého portfolia a s dalším držením kryptoměn počkám až na případnou korekci.

No a závěrem.. závěrem bych dodal asi to, že zrovna sedím na letišti v Cebu, kde si vychutnávám místní víno spolu s 4 hodinovým zpoždění letu zpět do Prahy a přemýšlím nad jednou přednáškou, která mě v poslední době zaujala. Hlavní myšlenkou přednášky je sebereflexe, kterou člověk má dělat, aby si ujasnil, jestli je cesta, po které jde, pořád ta správná. Závěrem si tedy chci dát předsevzetí, že pro mě prosinec bude přínosnější a budu dělat věci, které mají význam. :D Jo a že prodám ty kryptoměny!


Update: Je to zvláštní, ale občas život přinese zajímavé příhody, takže dříve než jsem stihl článek zveřejnit, přihodilo se mi něco, co bych rád přidal.. Vzpomínáte na to 4 hodinové zpoždění? Celé to vzniklo kvůli sopce na vedlejším ostrově Negros, která ten den začala soptit a letadlo tak čekalo zda má vyletět z HK. Tím mi uletěl spoj do Paříže a já byl přebookován na let přes Londýn s jen 9ti hodinovým zpožděním.

Už při příletu do Londýna to ale začlo přituhovat. Pilot hlásí, že má Heathrow problém s odbavováním letů a my tak naháníme minuty:

Po přistání přišel další problém – všechny gaty jsou obsazené. Pro nás to znamená hodinu, pro některé až 4 hodiny čekání, než nám přidělí gatu. Jo, já vím, říkal jsem, že chci čas na sebereflexi. Nemyslel jsem ale hned a ještě k tomu po 13ti hodinovém letu. Po vpuštění na letiště se dozvídáme, že všechny lety jsou zrušené z důvodu špatného počasí a my si máme najít ubytování na noc, než se problém vyřeší.. To bude chvíli prý trvat … možná den, možná dva a možná i trochu víc. Tím začalo další mé dobrodružství.. Tentokrát neplánované, přesto ale zajímavé, po chvíli i sebereflexivní a vlastně i trochu příjemné … více už ale v samostatném článku.

Prozatím tedy přeji krásné předvánoční období z Londýna :-)

Jo a mimochodem .. do tohodle kuželovitého mrakodrapu jsem se zamiloval a jednou si ho koupím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *