První nomádský výlet – Barcelona (1. díl)

Před nějakou dobou jsem psal článek s názvem úvod do digitálního nomádství, který se celkem ujal, a proto na něj dnes navážu a popíšu zde věci, které jsem řešil při zařizování mé první nomádské dovolené.

Místo

Barcelona sunset.. Proč Barcelona? Asi všeobecná sympatie, teplo a prodloužené léto a nebo kvůli těm pár známým, které v Barceloně znám. Je to na každém, co si vybere a kam jeho preference směrují. Zásadní však je vybírat místo s ohledem na své finanční možnosti. Žít v cizině, ale vydělávat v Česku totiž nemusí být vždy úplně tak výhodné. Přesněji, pokud si člověk sotva vydělá na živobytí tady, tak asi nebude úplně nejlepší jezdit do drahé země, aby tam půl měsíce živořil. O to více, pokud při pobytu v cizině za sebou nechává stále výdaje i doma – nájem, půjčky,… S tímhle jsem nedávno dostal tip na jednu super službu – www.numbeo.comcož je srovnávač CPI (cost per living) mezi zeměmi všude po světě. Můžete se tak podívat, na kolik vás vyjde život v cizině a porovnat to s Českou Republikou. A nebo, pokud nevíte kam se vydat, může vám to hodit třeba i pár tipů. Já si tam třeba jako jednu z dalších cest vybral Malajsii. Hlavní je pro mě ale jistota, že tam neumřu hlady.

Cesta

Místo je, teď jak se tam dostat. Vzhledem ke vzdálenosti přichází v úvahu jen letenky a to pokud možno takové, aby mi nezruinovaly účet. Bohužel lowcosty z Prahy do Barcelony už nějakou tu dobu nelétají, takže přišel na řadu průzkum všech možných spojů. Výsledkem bylo, že nejlevnější spojení bude z Budapeště, jenže ta cesta tam.. Další z možností bylo si připlatit a letět z Prahy, ale čas odletu přizpůsobit nejlevnější časové variantě. První možnost tak padla a pohodlí – tj. odlet z Prahy – zvítězilo. Zpáteční letenky pro jednoho nás tak vyšly na 4’500Kč. Tohle teď zpětně vidím trochu jako škodu, protože proč nezačít dovolenou třeba 3mi dny v Budapešti a pak prostě nasednout na letadlo? Nevadí, třeba příště! Je ale škoda, že jsem v té době neznal skypicker.com nebo české aletenky.cz. Agregátor letenek může značně usnadnit hledání, a že vím, kolik s tím bylo práce!

Bydlení

Poslední z velkých neznámých bylo bydlení. Ve výběru jsem měl vlastně jen 3 možnosti, kde shánět střechu nad hlavou. První byly hotely, což jsem zavrhl ihned – především z důvodu ceny a obavám ze špatné/slabé wifi, bez které si tu práci prostě nedovedu představit. Druhý a taktéž zavržený byl couchsurfing. Hlavně kvůli nedostatku zkušeností (ale určitě je fajn) a pak mi vždy přišel, že je jen tak na přespání – vlastně to plyne i ze samotného názvu. Pro upřesnění, plánovaná dovolená má být cca na 2 týdny, což už mi přijde pro couchsurfing jako dost velký overkill. Zbývá tedy pronájem nějakého fajn pokoje s internetem, úžasnou majitelkou a krásným výhledem na centrum Barcelony, což se nám doufám podařilo získat na airbnb.com.

Při hledání ubytka záleží hodně také na počtu lidí. Platí zde celkem jasné pravidlo, že čím více lidí, tím je ubytování levnější. Proto je lepší nabrat pár přátel a více tak rozprostřít cenu. Například u nás cena pokoje pro 2 lidi na 14 dní vyšla na cca 10’000Kč. Dala by se určitě ještě srazit tím, kdyby nás jelo více, což byla trochu škoda, že jsme někoho dalšího nesehnali. Vlastně jsem ani pořádně nevěděl, kde hledat, tuším ale, že portál digitalninomadstvi.cz pomalu směruje k tomu, zřídit nějaký sociální koutek právě k těmto účelům.

A pár odkazů na závěr…

Dovolená nám začíná za týden, takže během ní určitě napíšu nějaké info s progressem. Pro zájemce a nadšené cestovatele bych však doporučil článek o nomádství na portálu navolnenoze.cz, kde je spousta dalších tipů a postřehů z nomádských dovolených. Stejně tak některé zde uvedené nástroje jsem vzal z kurzu travelhacking.cz, který musím kladně ohodnotit a tak ho tu nesmím opomenout.

Máte-li další tipy a nápady, nebo v článku s něčím nesouhlasíte, tak pro vás bude diskuze určitě tím pravým místem :-)

A na úplný závěr, pokud vás článek zaujal, tak si určitě nesmíte nechat ujít jeho pokračování zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *