Nomádská dovolená v Barceloně (2. díl)

Čas pokročil a s ním i nomádský výlet do Barcelony. Proto navážu na první článek věnující se základům (od výběru letenek až po ubytování) a rozvedu trochu více samotnou cestu i s věcmi, které je dobré řešit předem, ale člověk si je prostě uvědomí, až když na ně dojde.

Let do Barcelony

Když pominu hodinové zpoždění na pražském letišti, tak cesta byla celkem fajn. Teď ale trocha počtů. Jednosměrná letenka do Barcelony stojí 2500Kč. Což je asi cool. Ale! Na netu je spousta slev a lowcostů, kdy třeba letenka z Prahy do Milána stojí cca 900Kč. Z Milána do Barcelony o 3 dny později pak 700Kč, což dohromady dělá 1600Kč. A ta tisícovka rozdíl? Buď dobré jídlo pro nějakého couchsurfera a nebo pronájem útulného pokoje v centru Milána. Člověk se tak podívá na více míst, ušetří peníze a ještě si může prodloužit dovolenou. Stačí si s tím prostě pohrát. Zpětně to vidím, jako dost dobrý nápad, ale teď už je pozdě, takže příště..

V noci po Barceloně

Západ slunce nad barcelonouLetiště v Barceloně je celkem vpoho, vše je popsané a pokud se člověk drží davu, tak nemá šanci se ztratit. Zajímavější však může být cesta z letiště do centra ve 2 hodiny ráno, kdy to metro prostě už nejezdí. Konkrétně v Barceloně existuje Aerobus, který vás za 6€ doveze až na Plaça de Catalunya – centrum Barcelony. Za zkoušku ale určitě stojí zkusit si najít na google mapách celou trasu a dát si vyhledat spoje v dané době. Mezi letištěm a náměstím jezdí ještě další autobus, který bude zpoplatněn normální taxou v Barceloně (cesta se tak dá stáhnout až na 1€). Na tohle je ale vůbec dobré udělat si předem research. V Barceloně pro turisty existují v základu 2 typy turistických jízdenek – buď T10 ticket obsahující 10 jízd za 11€ a nebo Barcelona Card, která je sice dražší, ale pro lidi rozhodnuté projezdit Barcelonu v autobuse se vyplatí. Takže shrnutí – každý podle svého a udělat si dopředu alespoň zběžný průzkum.

Domluva po internetu bez internetu

Pak už to záleží na domluvě, kdy se člověk ubytuje. U nás byl trochu problém s komunikací. Holčina u které máme bydlení neumí anglicky, my neumíme španělsky, whatsapp bez internetu je k ničemu, v noci jsou tu komáři. Ale.. Díky offline mapám v mobilu je celkem jednoduché se tu vyznat. Sem tam se chytla i nějaká ta free WiFi (po celé Barceloně jsou natažené free WiFi hotspoty)  a google translate pak už udělal své. Pro větší pohodlí O2 nabízí předplatné internetu v cizině na 25MB za 50Kč (nebo 150MB za 300Kč), což může pár věcí usnadnit, ale zas proč si to dělat moc jednoduché.

První den

Nejlépe nedělat nic. Nebo alespoň ne moc. Dalo se sice pracovat, ale je lepší na to jít hezky zlehka, porozhlédnout se a vůbec seznámit se s lidmi kolem. My jsme tak poznali celkem fajn spolubydlící a dostali i pár dalších tipů do našeho ToDo listu. První den je ale také vyjímečný tím, že se během něj objevuje nejvíce věcí, na které se prostě nemyslelo. U nás to byla třeba rozdvojka, která by nás mohla spasit před tou jednou jedinou zásuvkou, co tu je.

Pracovní nasazení

Mě popravdě až překvapilo. Doma ve své komfortní zóně má člověk svou lenivou pohodičku a není problém pustit si nějaký ten filmek. To, spolu s dalšími seriály, facebooky a čímkoliv jiným, pomalu užírá veškerý volný čas, že se vlastně na nic světoborného už ani nezmůže a celá produktivita tak upadá kamsi hluboko pod zem. Docela mě tak překvapilo, že na nomádském pobytu se paradoxně může produktivita zvýšit. Člověk si váží celého dne, kdy může objevovat krásy okolí a tak se podvědomě snaží odfiltrovat všechen balast, co mu krátí drahocený čas. O to více, když venku není krutá zima a člověk tak nemá problém s ranním vstáváním (tohle berte s mírou).

A samozřejmě zážitky

Ohnostroj v BarceloneNomádská dovolená je zážitků plná a nejlepší jsou ty úplně spontánní. Konkrétně v Barceloně to za poslední dny bylo objevení úžasné tržnice Marcado de La Boqueria, která je nacpaná doslova vším a pak pro nás neplánovaně vychytaný konec La Mercè Festivalu, kdy se na Plaça d’Espanya sešla ohromná hromada lidí, aby zkoukla ohňostroj a poté zapálenými prskavkami uctila oběti druhé světové války. Každá země má něco do sebe a má čím nečekaně překvapit a právě tyhle momenty jsou na tom to nejlepší!

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *